fbpx

Tyngdtäcke kan ge dig bättre sömn och göra dig piggare

Tyngdtäcke som även kallar för kedjetäcke eller bolltäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det kan röra sig om bollar, kedjor, fibrer eller pärlor.

Tyngdtäcken har i över 10 år använts inom vården eller barn och ungdomspsykiatrin för att behandla ångest och sömnproblem. Bland annat har många barn (eller vuxna) med ADHD använt kedjetecken eller bolltäcken för att bli lugnare och sova bättre.

Senare år har tyngdtäcken blivit allt mer populära hos personer med mildare sömnproblem sedan de gått ned i pris och börjat säljas till privatpersoner.

Personer som använder täcket vittnar om att de:

  • somnar snabbare,
  • sover lugnare
  • samt känner sig mer utvilade.

Tyngdtäcken anses ha en lugnande effekt samt vara bra vid ångest, oro och depression.

Tyngdtäcket har en ger en omfamnande upplevelse som skapar en form av taktil stimulering vilket kan vara samma effekt som vid taktil massage som gör att kroppen utlöser lugn och ro hormonet oxytocin. Troligtvis utsöndras även sömnhormonet melatonin.

Inom vården har arbetsterapeuter erbjudit personer med följande diagnoser att testa tyngdtäcke:

  • ADHD
  • Aspergers syndrom
  • Autism
  • Demens
  • Psykisk ohälsa

Tyngdtäcken anses även vara bra för personer med värkproblematik så som fibromyalgi.

Frågor & svar om tyngdtäcken

Hur tungt täcke ska man ha?

En vanlig rekommendation är ca 10% av din vikt. Om du väger 70 kg så rekommenderar vi alltså ett täcke på 7 kg. Men vissa personer föredrar tyngre täcke.

Kan alla använda tyngdtäcke?

De flesta som har sömnproblem kan använda tyngdtäcke och upplever positiva effekter, men alla upplever såklart inte att det hjälper just dem.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Ja, barn kan använda tyngdtäcke. Men om ditt barn är under 3 år så rekommenderar vi att du pratar med en läkare eller arbetsterapeut för råd. Man ha fullt utvecklad lungkapacitet samt kunna ta av sig täcket på egen hand.

Kan man sova med min bebis i sängen då jag använder tyngdtäcke?

Nej, det avråder vi dig från att göra. Eftersom ett spädbarn inte kan ta av sig ett täcke själv och lungorna inte är färdigutvecklade.

Använder man tyngdtäcke som ett vanligt täcke?

Ja de flesta gör det. En del personer använder både ett vanligt täcke och ett tyngdtäcke och skiftar mellan dessa beroende på om de har behov för tillfället.

Trend Rehab tyngdtäcke

Vissa personer använder endast tyngdtäcket när de sitter i soffan på kvällen för att varva ned.

Ska man använda påslakan med sitt tyngdtäcke?

Man måste såklart inte använda påslakan, men de flesta tyngdtäcken har samma mått som dina sängkläder och vi rekommenderar av hygieniska skäl att du använder dem påslakan.

Finns några risker med att använda täcke med vikter?

Vi känner inte till några egentliga risker eller incidenter, men rekommenderar ändå att personer med dålig lungkapacitet, försvagade muskler, epilepsi, svår hjärtsvikt eller barn under 3 år som inte kan ta av sig täcket själv, att rådfrågar läkare eller arbetsterapeut innan man använder tyngdtäcke. Du bör heller inte använda tyngdtäcke om du har spädbarn sovande i din säng.

Har jag för tungt täcke om det inte känns bra när jag testar?

Det kan vara så. Men ibland kan kroppen bara behöva tid att anpassa sig. Om man tycker att det inte känns bra att sova med täcket första natten, så kan man börja med att ha tyngdtäcket på sig enbart i soffan 15-30 minuter på kvällen, och ha sitt vanliga täcke när man sover. Sedan kan man börja använda det tunga täcket delar av natten i början för att trappa upp.


Se inslag om tyngdtäcken på  Nyhetsmorgon i TV4

Mats Adler överläkare Karolinska Institutet berättare i inslaget om erfarenheter som gjorts i kliniska studier på tyngdtäcken. Han säger att arbetsterapeuter skrev ut tyngdtäcken som hjälpmedel till personer med psykiatriska diagnoser. Då klienterna tyckte detta var bra så började de fundera på om de skulle använda detta systematiskt som behandling. Men då det saknades vetenskapligt underlag för att säga att detta var evidensbaserad behandling så gjorde de började de göra studier. Vid en uppföljning på 190 patienter rapporterades kortare insomningstid (mediantid sjönk från 70 till 30 minuter), en lugnare sömn, en mer vederkvickande sömn, man var piggare på dagen, man kunde koncentrera sig bättre. Läs studierapport (PDF).

Anna Falk som använder tyngdtäcket vittnar om att hon somnar snabbare på kvällarna, somnar om snabbare när hon vaknar på natten och grubblar, piggare på dagarna och har inte ont i huvudet lika ofta.

Det vetenskapliga värdet av denna studie var dock inte så stort. Därför har de gått vidare med en kontrollerad jämförelsestudie för att utesluta eventuella placeboeffekter.

Mats Adler svarar även på vad är förklaringen till att tyngdtäcken har effekt? Huvudhypotesen är att tyngden i täcket skickar en lugnande känslofeedback till hjärnan. Man tror även att trycket kan utlösa lugnande hormoner så som Oxytocin. Men man vet inte säkert.


Just nu har vi kampanj på våra tyngdtäcken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *