fbpx

Vilken kudde rekommenderar massören?

TEMPUR Millenium kudde

​​Denna sida innehåller annonslänkar.

​Vad ska man ha för kudde för att sova bekvämt och ​samtidigt förebygga eller minska värk i nacke eller rygg?

​I min verksamhet som professionell massör får jag ​ofta frågan av kunder med nackbesvär eller sömnbesvär vad de ska välja för kudde.

​Jag brukar dock börja med att prata om vilken sovposition som är bäst,  för att sedan prata om vilken typ​ av kudde som passar bäst för respektive position,​ innan jag slutligen kan rekommendera en viss kudde.

​Vilken sovposition är bäst?

​Undvika att helst att sova på mage.  ​Framförallt för att övre nackleden ​och käkarna kan få en ökad belastning om man sover på mage.

Sov på istället på sidan eller ryggen. Detta för att ​man belastar nacken mindre i dessa sovpositioner.

En nackdel med att sova på sidan är dock att man kan få ont i axlarna om du har en för hård madrass. ​Med en för hård madrass så trycks axlarna upp vilket kan göra ont i axlar och skuldror samt skapa spänningar i nacken.  Du får då även en dålig linje mellan nacke och rygg.  ​De flesta madrasser är dock anpassade efter att sjunka ned lite extra i axelpartiet​. Här kan det även vara ​skönt att ha en tryckavlastande bäddmadrass.

En nackdel med att sova på rygg​ är att man lättare snarkar på rygg.  

​Vilken typ av kudde är bäst? 

En bra kudde är lika viktig som en bra madrass. Men vad ska man tänka på när man väljer kudde?

​​Till att börja med så ska ​helst ​nacken och ryggen  ​befinna sig en en linje med varandra när du sover. En bra kudde ska därför ge stöd på rätt ställen.

Välj en kudde som är gjord för att sova på sidan om du sover mest på sidan, eller en kudde anpassad för att sova på rygg om du sover mest på rygg.​​ Det finns även kuddar som passar för både sido- och ryggsovande.

​​​Om du är en inbiten magsovare och inte klarar av att sova på vare sig sidan eller på ryggen av olika ​skäl (även om det anses bäst) så finns det även kuddar som är anpassade för att sova på mage. ​

Ergonomisk kudde

​När man sover på sidan så ska kudden ge stöd både för huvudet och området mellan huvudet och axeln. Denna typ av kudde (den översta kudden på bilden ovan) brukar kallas för ergonomisk kudde eller anatomisk kudde. 

Ligger du på rygg och sover så ska kudden ge stöd så att inte huvudet lutar för mycket bakåt så att det nyper till i nacken. Du bör heller inte ha för stor kudde i ryggläge så att huvudet skjuts uppåt och framåt, så du börjar bygga upp en gamnacke.

​Många föredrar en kudde med tryckavlastande material där kudden med hjälp av kroppsvärmen formar sig efter din nacke och huvud. Ibland kallas materialet för memoryskum.  Mest kända och mest välrenommerade varumärket är TEMPUR, men även andra märken finns. 


​Detta är kuddar som jag rekommenderar


​TEMPUR ​ORIGINAL KUDDE (För rygg eller sidan)

Originalkudden från TEMPUR hjälper till att ge korrekt positionering för ryggraden när du sover på rygg eller sidan. Överdraget är tillverkat i bekväm jersey - bara att ta av och tvätta vid behov.
Tempur orginal kudde
TEMPUR Orginal kudde

​TEMPUR OMBRACIO KUDDE (För magsovare)

Ombracio har en unik patenterad design med urtag i sidorna som underlättar andningen för de som sover på magen.

TEMPUR MILLENIUM KUDDE (För ​ryggläge)

Millennium har en böjd kant och en fördjupning för att ge korrigerande nackstöd för dig som sover på rygg.


TEMPUR Millenium kudde
TEMPUR Millenium kudde


​​​​​Till sist...

Till sist så vill jag lägga in en brasklapp om att det ​ är mycket svårt att ge ​råd som passar för alla.  Speciellt till personer med nackproblem. Många ​måste testa ​flera olika kuddar innan de hittar rätt och blir nöjda. ​

Som kroppsterapeut i över 12 år så vet jag även att det i vissa  fall räcker det inte ens med en bra kudde, man kanske ​först behöver behandla sin nacke hos en Atlasterapeut eller Naprapat för att släppa på spänningar​, låsningar eller obalanser i nacken innan det känns bekvämt och avslappnat över huvud taget att ligga ned med huvudet på en kudde.

Jag är utbildad Massör, Akupressör och Atlasterapeut och har arbetat professionellt i över 12 år som kroppsterapeut. Är även medlem i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Kontakta mig gärna om du har feedback på produkterna eller vill fråga något.

Torbjörn

Med vänliga hälsningar
Torbjörn Bohman